Helyi hivatalos közlöny

Tegnap írta alá Gyulafehérváron Gálfi Árpád polgármester azt a támogatási szerződést, amelynek köszönhetően európai uniós pénzekből lehetővé válik Székelyudvarhely egyik legjelentősebb műemlékének felújítása. A beruházás összértéke 21460194,57 lej. Ebből a városnak mindössze a 2%-os önrészt kell biztosítania. A nyertes pályázat révén a vár mellett teljesen megújul majd a Tó utca is, amely a vár szerves részét képezi, hiszen eredetileg a védelmi rendszer egyik alapeleme volt. Itt sétálóutca lesz kialakítva, illetve lehetővé válik majd a vár korszerű megvilágítása is.

A beruházás célja továbbá a teljes várfal felújítása és megerősítése, a keletei Hajdú-bástya újjáépítése, illetve a várfalakon belüli terek, zöldövezetek, járófelületek, kisebb teresedések felújítása. A tervek szerint a bástya Udvarhely új közösségi és kulturális központjává válik, amelyben kiállítóterek, filmvetítésre alkalmas terem, konferenciaterem és kilátó is helyet kap majd. Megnyílna ugyanakkor a vár régi, eredeti bejárata is. A Fóris-bástya helyén szabadtéri színpad, a Bánffy és a Telegdy-bástyánál pedig egy-egy szabadtéri kiállítótér kapna helyet.

Gálfi Árpád polgármester a mai sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az elmúlt harminc év alatt eddig a pillanatig nem sikerült méltó megoldást találni a Székelytámadt Vár tarthatatlan helyzetének rendezésére, de a most aláírt pályázati szerződés révén 2023-ra mindez sikerülni fog. Ebben nagy szerepe van azoknak a szakembereknek, akik tudásukkal segítették a pályázati dosszié összeállítását. A vár terveinek szakmai vezetője Guttmann Szabolcs műépítész, a Tó utca terveit pedig Lukács Lajos készítette.

Hasonló fontosságúnak tartja a projekt megvalósulását Orbán Árpád alpolgármester is, aki szerint az új közösségi és kulturális tér nem csak a város kulturális életére, de a turizmusra is jótékony hatással lesz.

Mind Nagy Pál, a Tomcsa Sándor Színház igazgatója, mind pedig Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója kiemelte, hogy jó együttműködés jellemezte az eddigi munkát is, és a művészeti, régészeti szakmai hátteret továbbra is biztosítja mindkét intézmény.

 

Frissítés dátuma:
2019.04.09.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette