Helyi hivatalos közlöny

Az idei évben a város összköltségvetése kiadási oldalon 411.630.000 lej, a bevételi oldalon pedig 391.720.000 lej szerepel. A különbséget a tavalyi évből megmaradt 19.910.000 lejes költségvetési többlet jelenti. Ez főként az év végi korlátozások miatt maradt meg, mind a polgármesteri hivatal, mind az alintézmények szintjén.

Ebből a város saját költségvetése 170.768.000 lej a kiadási, 161.433.000 lej a bevételi oldalon. Itt 9.335.000 lej a tavalyi többletből maradt.

Az idei esztendő elsőszámú prioritása, hogy az európai uniós pályázatok befejezésére rendelkezésre álljanak a szükséges források és az új beruházási projektek is el tudjak indulni.

Költségvetés bemutató sajtájra_2024_szakbiz beruházással kiegészítve

Szintén kiemelt feladata a polgármesteri hivatalnak, hogy a városháza, az alintézmények és az összes oktatási intézmény működéséhez szükséges költségek biztosítva legyenek, ezek az idei szűkös keretek miatt igencsak visszafogottak, hiszen jövedelmi oldalon a 2024-es évben a tavalyi évhez képest 25%-kal kevesebb jövedelemből gazdálkodhatunk.

Az állami támogatások mértéke nem érte el a tavalyi szintet sem. A visszaosztott személyi jövedelemadó mértéke a tavalyi évhez képest 3 millió lejjel kevesebb. Ez a 105-ös sürgősségi kormányhatározatnak köszönhető, ugyanis a nyugdíjak, a kamatok, a szerencsejáték és az osztalékok utáni jövedelemadót már nem osztják vissza. Emiatt 3 millió lejjel kaptunk kevesebbet mint tavaly és mintegy 10 millió lejjel kevesebbet, mint ahogy a 421-es állami költségetési törvényben megjelentek alapján számítani lehetett.

Az ÁFA-visszaosztásnál is 1,3 millió lejjel kaptott kevesebbet a város, ezt az utolsó napokban kompenzálta a kormány tartalékalapjából kapott 1,6 millió lei.

A kiadási oldalon, elsődleges prioritás az elindított pályázati projektek folytatása és befejezése, de amint azt Önök is tudják a személyzeti költségek jelentősen növekedtek, nem csak a Hivatalban, hanem az alintézmények és a szolgáltatók szintjén is, és új költségelemként hiteltörlesztés terhei is megjelennek.

Az EU-s pályázatokra fordítja a tervezet a 9,3 millió lejes költségvetési többletet és a 10 millió lejes kincstári hitelkeretet, valamint az EU-s projektekre letett elszámolásokból az idei évben bejövő 10,1 millió lejt is.

Az összköltségvetés 170.768.000 lej, amely 60-40%-ban oszlik meg a működés és a beruházás között.

A múszaki igazgatóság 4,8 millió lejt szán útjavítási munkálatokra. A korábban elkezdett Cipészek utcai és Malom utcai munkálatok folytatására, a Szabók utcai javításokra elkészültek a tervek, ha rendelkezésre fog állni a szükséges összeg, akkor tudja indítani ezeket az igazgatóság. Kátyúzás, a köves utak javítása is szerepel a tervezetben, de prioritás a hidak javítása is.

Frissítés dátuma:
2024.02.15.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette