Helyi hivatalos közlöny

Székelyudvarhelyen a nyáron kezdte el a hulladékgazdálkodási vállalat a szelektív hulladékgyűjtést. A kertes házak után idén ősszel a lakónegyedekben is elkezdődik a kötelező, öt különböző típusú hulladék külön típusú, színek szerinti válogatása.

A sárga zsákba a műanyagot és a fémet, a zöldbe az üveget, míg a kékbe a papírt kell dobni. Emellett lesz egy külön tároló a vegyes hulladéknak, és az RDE ajánlása szerint a biohulladékból komposztot érdemes készíteni.

Ennek a folyamatnak az ismertetését vállalta fel tájékoztató előadásával Körösfőy Sándor, az RDE Harghita Kft. igazgatója. A polgármesteri hivatalban dolgozok számára tartott tájékoztatón megismertette a hulladék útját a lakóktól egészen a lerakóig.

Fontos kiemelni, hogy a vállalat az új rendszer működtetéséhez egy új, a szelektíven gyűjtött hulladékot különböző rekeszekbe ürítő kukásautót is vásárolt. Ezzel a lakóktól a hulladékot saját telephelyükre szállítják, ahol sokkal alaposabban szétválogatják, majd a megfelelő feldolgozókba szállítják azt.

Ezzel a tájékoztatóval párhuzamosan a városháza és az RDE elkezdte a lakástulajdonosi társulásokkal is a közvetlen kommunikációt annak érdekében, hogy az új rendszerre történő átállás minél hatékonyabban történjen a lakók hatékony tájékoztatása által.

A kertvárosban továbbra is a kialakult rend szerint történik a szelektíven gyűjtött hulladék elszállítása. A tömbház-negyedek esetében először az Építők utcában kezdődik el az új rendszer szerinti gyűjtés, amelybe azok a lakószövetségek, akik már most szeretnének csatlakozni, jelezhetik ebbéli szándékukat. Az RDE fokozatosa szeretné kiterjeszteni a rendszert a városra, amelyhez szintén lépcsőzetesen teremti meg a feltételeket a hulladékszigetek átalakításával, valamint a tömbházlakások méreteihez igazodó gyűjtési lehetőségek megteremtésével.

Az igazgató hangsúlyozta: a cél az, hogy Székelyudvarhely ezen a téren is csatlakozzon a civilizált Európához.

 

Frissítés dátuma:
2019.10.18.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette