Helyi hivatalos közlöny

Tavaly óta Székelyudvarhelyen a városnapok időpontja a június 26-hoz legközelebb eső hétvégét jelenti. Kevesebb mint egy hónap van addig, így a tegnap délben a tervezett programról, az idei kiadás koncepciójáról tartottunk sajtótájékoztatót.

Ölvedi Zsolt alpolgármester elmondta, idén hatnapos lesz az Udvarhely Napok. A június 21-én kezdődő esemény több szempontból is meghatározó eseménye lesz az idei nyárnak is. A több helyszínes eseménysorozat június 26-án a Pro Urbe-díjak és a díszpolgári cím átadásával zárul.

Az idei kiadásba is a város összes kulturális intézménye bekapcsolódik. Simon Mária Tímea, a Művelődési Ház igazgatója ismertette a rendezvény programjának gerincét.

Június 21-én, az Udvarhely Napok nulladik napján Zorán és zenekara fog koncertezni a városi sportcsarnokban. Régi álom, hogy ismét Udvarhelyen hallgathassuk a Kossuth és Liszt Ferenc-díjas zenészt. A 81 éves művész nagyszabású koncertjére hétfőtől, június 5-től kaphatók elővételben jegyek a Művelődési Ház pénztárában. A jegy ára 50 lej.

Csütörtökön a városháza udvarán a Somogyi Quartet fellépésével indul a klasszikus és világzenei színpadon a program. Ezt követően a városi park színpadán a a roma népzenei együttes, a Parno Graszt lép fel. Az idei központi március 15-i ünnepségen nagy sikert aratott a Tóth Árpád rendezésében színpadra vitt Forradalom.ma. A Tomcsa Sándor Színház, az Udvarhely Néptáncműhely és a Vox Gimiensis közös produkciója zárja majd a csütörtököt az Udvarhely Napok nagyszínpadán.

Forradalom.ma a március 15-i ünnepségen

Vasárnap a  Kossuth-díjas és a világzenei WOMEX-életműdíjjal is kitűntetett énekesnő fog fellépni a sétatéren lévő színpadon. Pénteken a parkban este a Budapest Bár, míg a minifoci pályán lévő nagyszínpadon a Hooligans, ezt követően pedig a sétatéri színpadon a Transylvanium csap majd a húrok közé. Szombaton a játék évéhez is kapcsolódva a Fonogram díjas magyar pop- és rockegyüttes, a Lóci játszik koncertezik, a nagyszínpadon a Margaret Island-et hallhatja az udvarhely közönség.

Levezetőként a Friday Rehab zárja majd a parkban a programot. A tavalyi sikeres DJ-s program folytatásaként szomabton este a városi strandon DJ Nitzuval tombolhatnak az elektronikus zene kedvelői. Vasárnap a Székelyföldi Filharmónia nagykoncertje zárja az Udvarhely Napok zenei programját. A koncert meghívott vendégei Koszorús Krisztina Koszika és a Swing à la Django.

A program ideje alatt a civil szervezetek, egyesületek számos programmal készülnek. Már jelezte részvételi szándékát a Harghita Business Center, a Székelyudvarhelyi Városi Kórház, a Caritas, az Udvarhelyszéki Anyák Egyesülete, az Udvarhelyszéki Mezőgazdászok Egyesülete. Azok a civil szervezetek, akik szintén programmal szeretnének részt venni az Udvarhely Napokon, jövő péntekig, 2023. június 12-ig jelentkezhetnek a Művelődési Háznál.

A Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár idén is biztos pontja lesz a rendezvénynek. Erre az időszakra ők is beköltöznek a parkba, és a játék évéhez kapcsolódóan nagyon sok társasjátékkal várják a kicsiket és nagyokat.

A Tomcsa Sándor Színház a nagyszínpadi produkció mellett a szatmárnémeti és a sepsiszentgyörgyi bábszínházakat is elhívta a városnapokra.

Idén a Múzeumok Éjszakája szintén a városnapok idejére esik, így a Haáz Rezső Múzeum ismét színes programmal készül. Június 22-én a Budapesti Történeti Múzeummal közös játékkiállítás nyílik: játékkatonák fogják benépesíteni a múzeumot – kezdte a program ismertetését Miklós Zoltán, az intézmény vezetője. Szombaton a gyermekeknek és a családoknak szóló programok lesznek az intézmény udvarán, ahol történelmi játékokon is részt vehetnek az érdeklődők. Este Berecz András mesemondó fogja szórakoztatni a közönséget, ezt követően filmvetítéssel zárják a napot.

Orendi István, az Udvarhely Néptáncműhely vezetője elmondta: a Forradalom.ma produkcióben ezúttal is hangsúlyos szerepe lesz az általa vezetett intézmény táncosainak.

Az Udvarhely Napok június 26-án a Pro Urbe-díjak és a díszpolgári cím átadásával zárul. A hétfői dísztanácsülésen derül majd ki, hogy kik fogják megkapni ezeket a díjakat. Erről június 26-án dönt az önkormányzati testület. Gálfi Árpád polgármester ugyanakkor azt is elmondta, hogy idén is meghívta a város az összes testvértelepülését a városünnepre, így az anyaországi meghívottak mellett délvidéki, kárpátaljai és felvidéki vendégeink is lesznek.

Az UN ideje alatt, a tavalyi kiadáshoz hasonlóan,  a Városháza téren (szombaton) és a városi parkban is lesz Portéka: előbbi helyszínen élelmiszereket míg a parkban kézműves termékeket lehet majd vásárolni.

 

 

Frissítés dátuma:
2023.06.21.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette