Helyi hivatalos közlöny

"A bonchidai Bánffy-kastély – bemutató" adatai:

Dátum

2021. augusztus 11. 18:00 – 2021. augusztus 11. 19:00

Helyszín

Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár

Facebook esemény

Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár eseménye:

A bonchidai Bánffy-kastély Erdély legnagyobb, az évszázadokig legépebben megőrzött főúri kastélya. Erdély viszontagságos történetének hullámhegyeit és-völgyeit leképezve ötvöződött az erdélyi kastélyok jellegzetes típusaként egységgé, s őrizte meg mindazt, amit a történelem és a művelődéstörténet romboló-építő kedve rajta alakított. A második világháború végnapjaiban aztán súlyosan megrongálódott, s a következő évtizedek alatt az erdélyi kastélyok jellegzetes sorsában osztozott, amely sors tragikus és megrendítő még akkor is, ha napjainkban – talán az utolsó pillanatban –, nagyszabású és távlatos újjáépítés keretében for-mát ölt az óvó-emlékvédő szándék.
Az egykor „Erdély Verszáliája”-ként is emlegetett kastélynak az 17. századtól adatolható építéstörténetét több mint húsz éve kutató Dávid Gyula műemlékvédelmi építész – legújabb könyvének a bemutatása kapcsán – ezen a több száz éves történeten kalauzol végig, vetített képes előadásában.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk augusztus 11-én délután 6 órától a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár Látvány- és hangzóanyag részlegén a vetített képes bemutatóra.

Frissítés dátuma:
2021.08.04.

#Kulturális

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette