Helyi hivatalos közlöny

"A verbunk napja" adatai:

Dátum

2021. június 12. 18:00 – 2021. június 12. 19:30

Helyszín

Művelődési Ház

Facebook esemény
Verbunk táncok a Kárpát-medencében
A Hagyományok Háza első alkalommal rendezi meg A Verbunk Napját a Kárpát-medencében.
Kapuvártól Székelyudvarhelyig, Felvidéktől Sárközig egyidőben táncolja a különböző tájegységek verbunk táncait több száz táncos.
Várunk Benneteket a helyszíneken és a monitorok előtt!A 18-19. század Európában a nemzeti táncok kialakulásának időszaka, melyek a korábbi hagyományból szervesen formálódtak, és meghatározták a néptánc további alakulását. A közép- és nyugat-európai polgárosultabb táncéletből már kikoptak a férfitáncok, ellenben a reformkori Magyarország táncéletében még jelentős szerepe volt ezen táncoknak. A régi stílusú táncainkra jellemző improvizatív táncalkotás a verbunkban élt tovább.
Tájegységenként eltérő formában alakult a verbunk táncok szerkezeti felépítése szerte a Kárpát-medencében. Változatos formák jöttek létre az egyrészes – csoportos teljesen kötött formáktól a többrészes félig kötött – félig improvizatív táncalkotásig. A rögtönzött, egyéni előadású változatok a magyar tánctörténet egy érdekes szakaszát mutatják be – a változás korát, ahogy a régi stílusúból szervesen kialakultak az új stílusú férfitáncok.
A rendezvény a májusi/pünkösdi időszakhoz kapcsolódik, hiszen a nyugati verbunk táncaink jellegzetes funkciója volt a pünkösdi időszakhoz kapcsolódó legényavatás szokása. Ennek egyik legfontosabb eleme volt a település férfitáncának bemutatása.
Egésznapos, részben személyes jelenlétű, részben online programunkba több száz táncos kapcsolódik be öt helyszínen, határokon innen és túl.Székelyudvarhely – erdélyi verbunk táncok

Udvarhely Néptáncműhely
Sára Ferenc és csoportja
Pipacsok Néptáncegyüttes
Feketelaki Tibor és Székely Melinda
Ördögborda Néptáncegyüttes
Farkas Csaba és Kásler Magdi
Kelemen Molnár János és a Kedves Zenekar
Helyszín: Székelyudvarhelyi Művelődési Ház

Frissítés dátuma:
2021.06.07.

#Kulturális

Következő:
Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette