Helyi hivatalos közlöny

"Micsoda útjai" adatai:

Dátum

2021. június 20. 16:00 – 2021. június 20. 18:00

Helyszín

Madarasi Hargita

Facebook esemény

Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont eseménye:

Cseh Tamás – Bereményi Géza dalai a Madarasi-Hargitán
Majdnem napra pontosan 25 éve, 1996. június 15-én Micsoda útjaim címmel Cseh Tamás koncertet hirdettek meg a Madarasi Hargitán. A nagy sikernek örvendő esemény apropóján emlékezünk Cseh Tamás énekes, zeneszerző, előadóművész, összességében mintegy ezerkétszáz dal szerzőjére, aki idén 78 éves lenne.
A jubileumi esemény egyben tiszteleg az idén 75 éves Bereményi Géza előtt, aki számos Cseh Tamás-dalszöveg szerzője. Cseh Tamás igazi klasszikussá vált, dalait időről-időre feldolgozzák és különböző színpadi produkciókban adják elő. Most azonban valami egészen különleges előadás készül: Orbán Ferenc (ének, gitár) és Gyergyai Szabolcs (basszusgitár, zongora), a sepsiszentgyörgyi Evilági együttes tagjai előadásában Micsoda útjai címmel azok a dalok elevenednek fel, amelyeket 1996-ban Cseh Tamás előadott a Hargitán, és amelyről koncertfelvételt megőrző film is készült Csönded vagyok címmel a Duna TV akkori stábja jóvoltából.
A 20. század második felének, a 70-es, 80-as és 90-es budapesti évek hangulatának legendás tolmácsolója, krónikása és karizmatikus gitáros-énekese, több kultuszfilm szereplője volt Cseh Tamás (1943 – 2009), akinek munkásságát 1993-ban Liszt Ferenc-díjjal ismerték el, 1994-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 1998-ban – Bereményi Gézával közösen – Pro Urbe Budapest díjat vehetett át a főváros művészeti életében vállalt küldetésük elismeréseként. 2001-ben Kossuth-díjjal tüntették ki műfajteremtő előadóművészi teljesítményéért, egy korszak életérzését emlékezetesen tolmácsoló, a hétköznapok prózáját és költészetét egyidejűleg megragadni képes dalaiért. 2008-ban Budapest VIII. kerületének díszpolgára lett, a következő évben Bakonybél is díszpolgárává választotta, talán erre a címre volt a legbüszkébb, 2009-ben posztumusz Magyar Örökség-díjjal is kitüntették.
A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szervezésében sorra kerülő Cseh Tamás-emlékkoncert 2021. június 20-án, vasárnap 16 órakor lesz a Madarasi Hargita Súgó-pályáján.
A belépés ingyenes, azonban feltétele a telefonos bejelentkezés, hétköznapokon 9–15 óra között a 0744-766695-os telefonszámon.
Hargita Megye Tanácsa székelyudvarhelyi alintézményének partnerei a szervezésben a Súgó Panzió és a Madarasi Hargita Síközpont.
Minden érdeklődőt várunk a Madarasi Hargitán sorra kerülő rendkívüli szabadtéri koncertre az időjárási viszonyokra felkészülve, illetve a járvány miatti korlátozásokat figyelembe véve, kérjük az érvényben levő szabályok betartását!

Frissítés dátuma:
2021.06.03.

#Kulturális #szórakoztató

Következő:
Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette