Helyi hivatalos közlöny

"Gálaműsor – az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek közös előadása" adatai:

Dátum

2023. szeptember 09. 18:00 – 2023. szeptember 09. 20:00

Helyszín

Városi Sportcsarnok

Facebook esemény
„𝐾𝑒𝑑𝑣𝑒𝑠𝑒𝑚𝑛𝑒𝑘 𝑓𝑒ℎ𝑒́𝑟 𝑎𝑟𝑐𝑎, 𝑠𝑒𝑡𝑒́𝑡 𝑘𝑒𝑛𝑑𝑜̋ 𝑙𝑖𝑏𝑏𝑒𝑛 𝑟𝑎𝑗𝑡𝑎, ℎ𝑎́𝑛𝑦𝑎𝑡 𝑙𝑖𝑏𝑏𝑒𝑛 𝑎𝑧 𝑎 𝑘𝑒𝑛𝑑𝑜̋,
𝑎𝑛𝑛𝑦𝑖 𝑣𝑖ℎ𝑎𝑟 𝑘𝑒𝑟𝑒𝑘𝑒𝑛𝑑𝑜̋,
𝑒 𝑠𝑒 𝑡𝑎́𝑛𝑐? 𝑚𝑒́𝑔𝑠𝑒 𝑡𝑎́𝑛𝑐?
𝐴𝑛𝑛𝑎𝑘 𝑗𝑎𝑗, 𝑎𝑘𝑖𝑛𝑒𝑘 𝑙𝑒́𝑡𝑒́𝑡 𝑛𝑒𝑚 𝑘𝑒𝑟𝑒́𝑘𝑏𝑒, 𝑡𝑎́𝑛𝑐𝑏𝑎 𝑡𝑜̈𝑟𝑡𝑒́𝑘.” (𝑃𝑎𝑎́𝑙 𝐿𝑎𝑗𝑜𝑠)Nem mindennapi gálaműsorral készül idén az Erdélyi Táncháztalálkozó. Egyedi és ritka, az első ilyen jellegű próbálkozás, hogy az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek közös előadással lépjenek színpadra. Nem tánc­szín­há­zi produkciókat láthatnak majd a Városi Sportcsarnokban, hanem autentikus népzenét és néptáncot, melynek rendező-koreográfusa: Orza Calin.
𝑯𝒂𝒓𝒈𝒊𝒕𝒂 𝑵𝒆𝒎𝒛𝒆𝒕𝒊 𝑺𝒛𝒆́𝒌𝒆𝒍𝒚 𝑵𝒆́𝒑𝒊 𝑬𝒈𝒚𝒖̈𝒕𝒕𝒆𝒔
A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes 1990 óta Csíkszereda városában és környékén kultúraformáló szerepet tölt be. Hivatásos együttesként a színpadi néptáncban megjeleníti a magyar népi kultúra, a népzene- és néptánc hagyományt, ugyanakkor feladatának tekinti annak megőrzését, valamint továbbadását.
Ezt a küldetést szolgálja azáltal, hogy autentikus folklórműsorait elviszi a Kárpát-medence legkisebb településeitől a legnagyobb városokig, ugyanakkor szerte a nagyvilágba is.
𝑵𝒂𝒈𝒚𝒗𝒂́𝒓𝒂𝒅 𝑻𝒂́𝒏𝒄𝒆𝒈𝒚𝒖̈𝒕𝒕𝒆𝒔
A Nagyvárad Táncegyüttes 2002 februárjában alakult meg. A partiumi térség legfiatalabb táncművészeti társulata, amely a régióban egyedülálló módon a tánc- és mozgásművészetek meghonosítására törekszik, 2011-től a nagyváradi Szigligeti Színház egyik tagozataként működik. Feladatának tekinti a népi hagyományok képviseletét, mely hozzájárult egy saját egyedi művészi nyelvezet kialakításához is. A műhelymunkát előtérbe helyezve, a magyar hagyományos tánc- és zenekultúrát feldolgozó alkotások mellett, az évek során bátran fordultak a kortárs táncművészet kiemelkedő alkotóihoz, hogy gyarapítsák tudásukat és lehetőségeiket.
𝑩𝒆𝒌𝒆𝒄𝒔 𝑵𝒆́𝒑𝒕𝒂́𝒏𝒄𝒔𝒛𝒊́𝒏𝒉𝒂́𝒛
A Bekecs Néptáncszínház tánckara Erdély legfiatalabb hivatásos táncegyüttese, amely 2007-ben alakult, azóta is állandó székhelye a Maros megyei Nyárádszereda. 2017-ben felvette a Bekecs Néptáncszínház nevet, miután a néptáncelőadásokon túl táncszínházi produkciókat is színre vittek. Az együttes életében az elmúlt tizenöt évben több, mint tizennégy önálló nagyműsor született, valamint táncosként részt vettek kilenc különböző színházi előadás megszületésében is. Feladatuknak érezik a hagyomány őrzését és a népművészet széleskörű hirdetését.
𝑴𝒂𝒓𝒐𝒔 𝑴𝒖̋𝒗𝒆́𝒔𝒛𝒆𝒈𝒚𝒖̈𝒕𝒕𝒆𝒔
1956. október 1-én alakult meg, akkor még Állami Székely Népi Együttes néven. Az évek során a marosvásárhelyi együttes elnevezése és művészi feladatköre egyaránt megváltozott. Az első bemutató előadásra 1957. május 31.-én került sor.
A Maros Művészegyüttes célkitűzésének tekinti az autentikus folklór népszerűsítését, az ifjúság nemzeti öntudatának megerősítését, új táncos generációk nevelését. Jelenleg a Maros Művészegyüttes legnagyobb létszámával és két tagozatával meghatározó helyet foglal el az erdélyi hivatásos néptáncegyüttesek sorában.
𝑯𝒂́𝒓𝒐𝒎𝒔𝒛𝒆́𝒌 𝑻𝒂́𝒏𝒄𝒆𝒈𝒚𝒖̈𝒕𝒕𝒆𝒔
Az 1990-ben alakult sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes célkitűzése az erdélyi etnikumok népzene és néptánc kultúrájának gyűjtése, megőrzése és továbbadása. Ezt egy új, egyéni formavilág megteremtésével szeretné elérni, a színház nyelvén, új kontextusba helyezve, felülírva az időszerűtlen, változatlan folklór sztereotípiáját. Egyedi arcvonalát a hagyományos folklórműsorok és a kortárs táncszínházi formák ötvözésében alakította ki az évek során, mialatt színpadra vitte az egyes népszokások, rítusok vagy éppen regionális vonatkozású történelmi események drámai potenciálját és a bennük rejlő teatralitást.
𝑼𝒅𝒗𝒂𝒓𝒉𝒆𝒍𝒚 𝑵𝒆́𝒑𝒕𝒂́𝒏𝒄𝒎𝒖̋𝒉𝒆𝒍𝒚
Az Udvarhely Néptáncműhely 1998 őszén alakult a Művelődési Ház égisze alatt, és 2005-től saját jogi státussal rendelkezve lép fel az udvarhelyszéki közönség számára. Mint nevében is jelzi, az Udvarhely Néptáncműhely a magyar népzene- és néptánchagyomány megőrzését, valamint hiteles továbbadását szolgáló folklórműhely. A 25 éves intézménynek nemcsak a székely anyaváros művelődési életében van meghatározó szerepe, hiszen az autentikus folklórműsoraival előszeretettel lép fel más településeken is.
Az intézmény kultúraformáló tényezőként képes hatni a közösség művelődési életére, miközben aktív résztvevőkké varázsolja a közönséget, a néptánc és népzene kedvelőit. Az Udvarhely Néptáncműhely a színpadi előadások, az utánpótlás- nevelés és különböző képzések mellett feladatának vallja a táncházmozgalom ápolását és éltetését.
2023. szeptember 9. – 18:00
𝑇𝑜̈𝑏𝑏 𝑚𝑖𝑛𝑡 𝑠𝑧𝑎́𝑧 𝑧𝑒𝑛𝑒́𝑠𝑧, 𝑡𝑜̈𝑏𝑏 𝑚𝑖𝑛𝑡 𝑒𝑧𝑒𝑟 𝑡𝑎́𝑛𝑐𝑜𝑠, 𝑡𝑜̈𝑏𝑏 𝑚𝑖𝑛𝑡 𝑡𝑎́𝑛𝑐ℎ𝑎́𝑧𝑡𝑎𝑙𝑎́𝑙𝑘𝑜𝑧𝑜́!
#ETT #erdelyitht #erdélyitáncháztalálkozó #táncháztalálkozó23

Frissítés dátuma:
2023.09.07.

#Kulturális

Következő:
Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette