Helyi hivatalos közlöny

"Haller József életmű-kiállítás" adatai:

Dátum

2024. március 07. 18:00 – 2024. március 07. 19:15

Helyszín

Kossuth utcai képtár

Facebook esemény

Haáz Rezső Múzeum eseménye:

HALLER JÓZSEF képzőművész életműve a Képtárban
Haller József hazai és nemzetközi szinten is méltán ismert és elismert képzőművész, alkotásaiból nyílik kiállítás a Haáz Rezső Múzeum Kossuth Lajos utcai Képtárában. A mintegy hatvanéves pályafutás alatt készült gazdag életművet Dimén-Varga Fanni művészettörténész méltatja, felszólal az alkotó fia, Haller István. A kiállításmegnyitón közreműködik a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola diákjaiból álló Finálé Kvártett: Kerekes Zoltán (XII. osztály), Dávid Anna (XI. osztály) hegedűk, László Csongor (XII. osztály) brácsa, Keresztes Andrea (XII. osztály) cselló, Veress Viktória felkészítésével. Házigazda: Miklós Zoltán múzeumigazgató.
Haller József (1935–2017) Szatmárnémetiben született, 1949–1953 között a kolozsvári képzőművészeti középiskolában, majd 1953–1959 között a Ion Andreescu Képzőművészeti Intézetben tanult szobrászat szakon. Mesterei: Irimescu Ion, Vetró Artúr, Kós András. 1959-től a marosvásárhelyi bábszínház báb- és díszlettervezője negyven éven át, 1999-es nyugdíjazásáig. 1959-től tagja volt a Romániai Képzőművészek Szövetségének, 1991-től a Magyar Művészek Országos Egyesületének, 1994-től a Barabás Miklós Céhnek. A művész családja rendkívüli odafigyeléssel próbálja élénken tartani Haller József szellemét, jelenlétét. A jelen kiállítás is nekik köszönhető.
A művész igencsak termékeny alkotó volt, s bár szobrásznak indult, számos pasztellt festett, a marosvásárhelyi bábszínház díszlet- és bábtervezőjeként is letette névjegyét, de világhírűvé a grafikái révén vált. Munkái a mítoszok egy-egy lehetséges interpretációjának kivetítései. A Székelyudvarhelyen kevésbé ismert alkotó grafikái mellett színesebb képeit is láthatjuk, a színek iránti kirobbanó vágy sok-sok árnyalatot és fényt jelenít meg. Fekete-fehér munkái is igazán színesen mutatják be a művész belső világát: egy olyan belső világot, amely teljes mértékben mai volt, huszadik századi, illetve huszonegyedik század eleji. Nagyon sokat tudott rólunk, emberekről és mindarról, ami itt van körülöttünk, földön és égen.
Az embertől, a sajátosan emberi tartalomtól, lelkiségtől soha el nem távolodó kísérletező, újító képzőművész életművét április 16-ig tekinthetik meg hétköznapokon 9–16 óra között a székelyudvarhelyi Kossuth Lajos utcai Képtárban.

Frissítés dátuma:
2024.03.14.

#Kulturális

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette