Helyi hivatalos közlöny

"Ideje az építésnek – kiállításmegnyitó" adatai:

Dátum

2021. december 07. 18:00 – 2021. december 07. 19:00

Helyszín

Művelődési Ház

Facebook esemény

Székelyudvarhely Művelődési Ház eseménye:

Kárpát-medence magyar közösségeit a történelem során számtalan pusztító támadás érte. Az öldöklés és rombolás után azonban, mindig volt erejük talpra állni, templomaikat, falvaikat újjáépíteni. Az erejüket sokszor meghaladó munkákban rendszerint támogatókra is számíthattak. Erről tanúskodnak az évszázados templomokban a patrónusok emlékét máig őrző emlékjelek.
Az „Ideje az építésnek” című tárlat az elmúlt évek eredményeibe ad betekintést. A kiállítás szervezői remélik, hogy munkájukkal hozzájárulnak a Kárpát-medence csodálatosan gazdag magyar épített örökségének megismeréséhez és fennmaradásához.
A tablók egy csoportja azokat a munkálatokat mutatja be, amelyek elvégzése a leggyakrabban vált szükségessé. Ezek a sajátos műemlékvédelmi szempontok szerint végzett beavatkozások biztosítják, hogy a kiemelkedő jelentőségű történelmi épületek továbbra is fennmaradhassanak és, hogy a máig megőrzött korai részleteik eredeti értékei ne sérüljenek.
Egy másik csoport válogatást nyújt azon helyszínek közül, amelyek a több szakaszban nyújtott támogatás révén teljes körűen megújulhattak.
A támogatott objektumok többsége középkori eredetű egyházi épület. Ezt kívánja kiemelni a kiállítás középkori templombelsőre utaló elrendezése is, amelyben szárnyas oltárokra és stilizált, bordaindításban végződő oszlopokra utaló tablók hordozzák az információt.
A kiállításhoz egy interaktív foglalkoztató tér is csatlakozik. Itt lehetősége nyílik a látogatóknak, kicsiknek és nagyoknak, hogy kipróbálhassák a speciális műemléki munkafolyamatokat, virtuálisan felépíthessenek leomlott toronysisakokat, színes kazettákat rakhassanak ki, vagy színezzenek ki az eredetik alapján.
Kutathatnak falat, pontosabban lapokat, amelyeken a lekaparható „mészréteg” valamelyik támogatásban részesült helyszínről származó falképet, esetleg befalazott, gazdagon díszített nyílászárót takar.
Restaurálhatnak falképet is, szigorúan a műemlékvédelmi szempontoknak megfelelő vonalkázás és pontozás technikájával.
Akár régészkedhetnek is, és kipróbálhatják, milyen sikerrel tudják megtalálni, majd azonosítani a föld mélyén rejlő, régi korokból származó tárgyakat, töredékeket.
Forgatható hengerek segítségével felújított vagy felújításra szoruló falképsorozatokat rakhatnak ki, és összevethetik azokat a több mint száz évvel korábban készült másolatokkal.
Egy, a XVIII. században népszerű háromdimenziós látványt nyújtó eszköz segítségével betekinthetnek néhány kiemelkedően látványos templombelsőbe. Emellett több eredeti tárgy, kordokumentum, műtárgymásolat, hang- és filmfelvétel is segíti, hogy a látottak az érdeklődők és a hozzáértők számára egyaránt emlékezetessé váljanak.
Az érdeklődőket kérjük, szíveskedjenek előzetes regisztrációval jelezni részvételi szándékukat az alábbi linken:
https://forms.office.com/r/u9fHVZ5Pvm
Megköszönjük, hogy a jelenlegi járványügyi szabályok betartásával látogatják a kiállítást:
a 12 év fölötti személyek kizárólag a következő névre szóló dokumentumok valamelyikének felmutatásával léphetnek be:
* kóddal ellátott oltási igazolás (telefonos formában is)
* a fertőzésen való átesésről szóló igazolás

Frissítés dátuma:
2021.12.06.

#Kulturális

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette