Helyi hivatalos közlöny

"Joannes Kájoni 390 – szabadtéri vándorkiállítás Székelyudvarhelyen" adatai:

Dátum

2020. október 05. 17:00 – 2020. október 15. 19:00

Helyszín

Tamási Áron utca 2. szám

Facebook esemény

Székelyudvarhelyen a ferences kolostor belső udvarán (Tamási Áron utca 2. szám) látható október 5–15. között a Joannes Kájoni 390 vándorkiállítás, amely bemutatja a polihisztor szerzetes életének állomásait.
Október 5-én 17 órától ünnepélyes megnyitóra kerül sor, ahol a Concerto Spiralis Együttes fog Kájoni gyűjteményeiből dallamokat megszólaltatni. A kiállítás a Székelyföld Napok részeként október 15-ig látogatható a templom nyitvatartási ideje alatt (hétfőtől vasárnapig 9–19 óra között).
Szervezők: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, Szent Péter és Pál apostolok – ferences templom és kolostor, Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa
Részletek a kiállításról: Joannes Kájoni ferences szerzetes sokoldalú személyiség volt: zeneszerző és -gyűjtő, nyomdaalapító, orgonaépítő, az ő nevéhez fűződik a Kájoni-kódex, az erdélyi zenetörténet egyik legértékesebb dokumentuma. A szabadtéri vándorkiállítás ízelítőt nyújt Kájoni életéből és korából, majd azokról a helyszínekről, ahol élt és tevékenykedett: csíksomlyói kegytemplom és ferences kolostor, szárhegyi ferences kolostor (Hargita megye), Mikháza (Maros megye).
A pannók a közönség számára eddig nem látott gyűjteményekről, nyomtatványokról és kéziratokról készült fotókon mutatják be Kájoni munkásságát: Kájoni-kódex, Organo Missale, a csíksomlyói templom régi orgonájának felirata, Sacri Concentus, Herbárium, Cantionale Catholicum, Fekete Könyv, Hymnárium.
A kiállítás Muckenhaupt Erzsébet muzeológus és régikönyv-szakértő szakmai irányításával valósult meg, aki a régi erdélyi nyomtatványok, elsősorban a csíksomlyói ferences nyomda és könyvtár múltjának elismert kutatója, egyik feltárója és megmentője a csíksomlyói ferences könyvtár háborús időkben elrejtett könyveinek. A fotók művészi megvalósítása és a pannók érzékeny szerkesztése Ádám Gyula fotóművész látását dicsérik.
A kiállítás interaktív, QR-kódot használva okostelefon segítségével belehallgathatunk a Kájoni-kódex, a Cantionale Catholicum, az Organo-Missale dallamaiba. Összesen 30 pannón találhatunk információkat, három nyelven: magyarul, románul és angolul.
A kiállítás Magyarország Kormányának, a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.

Frissítés dátuma:
2020.09.30.

#Egyházi #Kulturális

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette