Helyi hivatalos közlöny

"Kisváros nagy képzőművészekkel a 20. század elején – táraltvezetés és előadás" adatai:

Dátum

2024. február 20. 18:00 – 2024. február 20. 19:00

Helyszín

Kossuth utcai Képtár

Facebook esemény

A Haáz Rezső Múzeum eseménye:

Spanyár Pál születésének 150. évfordulója alkalmából a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum a képzőművész-rajztanárra emlékeztet a január 18-án megnyílt kiállítással, melynek tárlatvezetéssel egybekötött megtekintésére hívjuk az érdeklődőket 2024. február 20-án, kedden 18 órakor a Kossuth Lajos utcai Képtárba. Lőrincz Ildikó művészettörténész a tárlatvezetés mellett bevezeti az érdeklődőket a székelyudvarhelyi kisváros élénk képzőművészeti életének 100-120 évvel ezelőtti történetébe.
A múlt századelő székelyudvarhelyi képzőművészeti múltja jórészt feledésbe merült. A város képzőművészeti életéről, egykori rajztanárairól összefoglaló művek, monográfiák nem születtek, holott képzőművészeti eseményekben is gazdag időszak zajlott egészen a második világháborúig. A Haáz Rezső Múzeum 2021-ben szervezett Haáz Ferenc Rezső festészeti kiállítása, illetve a mostani Spanyár Pál tárlat jelzi az ekkoriban itt alkotott értékes képzőművészeti művek meglétét.
A modernizációs folyamatok, a kispolgárság megerősödése, a nagy múltra visszatekintő iskolák fejlesztése és az újabb iskolák alapítása megteremtette a képzőművészetek számára a feltételeket, a városba kinevezett jeles rajztanárok megszerettették a rajzolást és a festészetet, és megszervezték az első kiállításokat, megtervezték és elkészítették a különféle színjátékok díszleteit, jelmezeit. Mindebben jelentős részt vállalt a felvidéki Nyitrán született Spanyár Pál (1874 – 1936), aki 1899-től 35 éven át a helyi Katolikus Gimnázium rajztanára volt. A Képtárban március 4-ig megtekinthető kiállítása bemutatja, Spanyár minden műfajban emlékezeteset alkotott: karikatúrák, csendéletek, portrék, tájképek, életképek gyakorlott festője volt. Alkotómódszerét az élményre és a megfigyelésre építette, az élet szüntelen és állandó megfigyelésében rejlik művészetének ereje.
Várjuk az érdeklődőket kedden, február 20-án 18 órakor a Kossuth Lajos utca 42 sz. alatti Képtár épületébe, ahol egy képzőművészeti szempontból is jelentős korszak sokoldalú alkotójának életművébe nyerhetnek betekintést. A tárlatvezetésre a belépő 5 lej.

Frissítés dátuma:
2024.02.14.

#Kulturális

Következő:
Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette