Helyi hivatalos közlöny

Az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Kató Béla, városunk polgámestere, Gálfi Árpád és Tőkés Zsolt, a Backamadarasi Kis Gergely Református Kollégium igazgatója, az egyházkerület főgondnoka tartott ma délben sajtótájékoztatót. Az eseményen az elmúlt időszakban megvalósult székelyudvarhelyi ingatlanvásárlásokról, valamint a folyamatban lévő, illetve a tervezett ingatlanfejlesztésekről számoltak be.

Kató Béla püspök felvezetőjét azzal kezdte, hogy Székelyudvarhely iskolavárosi státusát erősítendő, több olyan beruházást indítottak el, illetve terveznek elindítani, amelyek jelentősen fejlesztik városunkat.

Az épületek közül elsőként a Márton Áron tér 6. szám alatti saroképületet adják át. Az ingatlan régen a kollégium tulajdona volt, a visszaszolgáltatás után pedig az egyházkerületé lett. A városközpontban található épületet a mai elvárásoknak megfelelően alakították át, megőrízve annak jellegzetességeit. Az elkészült épületben a székelyudvarhelyi egyházmegyei hivatal, kiadó irodahelyiségek, kollégiumi tanári lakások kapnak majd helyet, emellett a Diakónia Keresztyén Alapítványnak is külön részt szánnak itt, ahol idősgondozással fognak foglalkozni.

Fontos előrelépés történt a Romániai Magyar Nemlátók Egyesülete által tervezett vakiskola és rehabilitációs központ megvalósításával kapcsolatban. Az egyházkerület ugyanis nemrég megvásárolta az Ikos Conf készruhagyár két épületét, amelyekben a képzőközpont, illetve osztálytermek kapnak majd helyet. Az épületek tulajdonosa tehát az egyházkerület lesz, az egyesület lesz a működtető.

Változások lesznek a Rákóczi utcai református diákotthonnál is. Az egyházkerület ugyanis ma írta alá az előszerződést a Kossuth Lajos utcai Európa Hotel tulajdonosával az ingatlan megvételéről. A tervek szerint ide költöztetik a diákszállót, amely ideális esetben már jövő tanévtől a diákok rendelkezésére fog állni.

A szóban forgó hotel mögött pedig már zajlanak a Református Kollégium új épületének építési munkálatai. Itt egy osztálytermeket, napközis csoportszobákat, egy tornacsarnokot, a teljes épület tetején pedig szabadtéri sportpályát alakítanak ki. A sajtótájékoztatón jelen volt Várday Zsolt építész is (a terveket is ő bocsátotta rendelkezésünkre), aki a technikai, építészeti részleteket is ismertette.

A szakember hangsúlyozta, hogy az épület nem fogja zavarni a Benedek Elek Pedagógiai Líceum gyakorló iskolájában az oktatási tevékenységet, hiszen a terv több mint 10 méteres távolsággal számol a két épület között, illetve a gyakorló iskola benapozását sem fogja meggátolni.

Az épület mellett játszótér és mintegy 50 férőhelyes parkoló is lesz. A területet a várostól koncesszióba kapta az egyházkerület azzal a feltétellel, hogy a szabadtéri sportpályát a környező iskolák rendelkezésére is bocsátják.

A hotel melletti két telket is megvásárolta az egyház, ahol a szabályoknak és a műemlékvédelmi előírásoknak megfelelő ingatlant építenek. Mindezekkel a Patkó, a Baróti Szabó Dávid és a Kossuth utcák közötti részen új gyalogosátjárót alakítanak ki.

Az eseményen Gálfi Árpád polgármester hangsúlyozta: fontos beruházásokról van szó, amelyek Székelyudvarhely fiataljainak oktatásában, itthonmaradásában fontos szerepet vállalnak. „Mindannyian büszkék lehetünk rá, hogy ezek a beruházások itt Székelyudvarhelyen megvalósulnak. Ezek a város mellett a régiót is szolgálják” – mondta a polgármester.

A beruházások összértéke mintegy 10 millió euró.

Frissítés dátuma:
2021.09.09.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette