Helyi hivatalos közlöny

2021 a Könyv Éve Székelyudvarhelyen. A tematikus év során havonta több könyvbemutatón, számtalan író-olvasó találkozón, a nyár folyamán pedig két kiemelt rendezvényen is részt vehettek a székelyudvarhelyiek.

Bár a rendezvényszervezési lehetőségeket nagymértékben meghatározták a folyamatosan változó járványügyi szabályok, az, hogy a városháza, valamint a kulturális intézmények, kiemelten a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár egy éven keresztül figyelt a kortárs szerzőkre, a legújabb köteteikre, érezhetően növelte a könyvek iránti érdeklődést.

A város kulturális stratégiája mentén lett a 2021-es esztendő tematikus év – kezdte beszédét Pálfi Kinga alpolgármester a mai sajtótájékoztatón. Elmondta: Szabó Károly ötlete nyomán lett az idei esztendő a Könyv Éve, amely a városháza több arculati hordozóján, programján is visszaköszönt egész évben. A kiemelt téma mentén új szintre emelte a polgármesteri hivatal a kapcsolatát a kulturális intézményekkel.

Az elmúlt időszakban a magyarországi kortárs szerzők mellett nagy figyelmet fordított a város a székelyudvarhelyi szerzőkre is: Farkas Wellmann Éva, Farkas Wellmann Endre, Nagy Koppány Zsolt, Bálint Tamás, Balázs Imre József, Zsidő Ferenc, Györfi Kata, Nagyálmos Ildikó, P. Buzogány Árpád, Murányi Sándor Olivér, Vida Gábor, Tompa Andrea, Háy János, Jász Attila, Láng Zsolt volt többek között a város vendége.

Szőcs Endre, a Székelyudvarhelyi Könyvtár igazgatója elmondta: a könyvtár életében az idei kiemelkedő esztendő volt. Korábban az intézménynek nem volt ekkora szabású rendezvénye, mint az idén augusztusi könyvhét. Eltér a 2021 ugyanakkor a korábbi esztendőktől abban is, hogy a könyvtárnak soha nem állt akkora összeg a rendelkezésére új könyvek és kiadványok vásárlására, mint most. Értékelte is az olvasóközönség az új könyveket, hiszen ezek a leggyakrabban kölcsönzöttek között szerepelnek.

Szintén az idén volt lehetősége az intézménynek lecserélni az olvasóteremben a számítógépeket, emellett pedig táblagépek is a diákok rendelkezésére állnak. Sikeres továbbá a könyvkereső játék, illetve a napokban elindult könyvturi is.

A mai sajtóeseményen ugyanakkor Pálfi Kinga bejelentette: 2022 a Zene Éve lesz Székelyudvarhelyen. Ebben a városháza kiemelt partnere a Művelődési Ház lesz. Simon Mária Tímea, az intézmény vezetője elmondta: több kórus, a Székelyföldi Filharmónia miatt is örvend az új tematikus évnek. Számos esemény, a júniusra időzített városnapok, illetve több új zenei rendezvény is szerepel a jövő évi tervek között.

 

Frissítés dátuma:
2021.12.16.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette