Helyi hivatalos közlöny

Két év kényszerszünet után, idén ismét lesz Udvarhely Napok. Újdonságnak számít az idei kiadáson, hogy a szervezők – a város és alintézményei – Székelyudvarhely történetében kiemelkedő időponthoz kötik a városnapokat. A ma reggeli beharangozó sajtótájékoztatón a szervezők részéről Gálfi Árpád, Pálfi Kinga, Simon Mária Tímea, Orendi István és Szakács-Paál István vettek részt.

„1633. június 26. a városi katolikus-református egyezség időpontja, vagyis a vallásilag kettészakadt lakosság kiegyezése, és a közös együttélés szabályainak lefektetése volt. Ez rendkívül fontos esemény a város történetében, ami mindmáig nem volt a maga jelentőségében hangsúlyozva. Ezzel párhuzamosan pedig ez a júniusi hétvége az idei érettségi vizsga befejezésének időpontja is, amely iskolavárosként szintén meghatározó időszak számunkra.” Gálfi Árpád polgármester továbbá elmondta: idén több helyszínen a különböző igényeket és ízléseket kielégítő kínálattal készül a négynapos Udvarhely Napok programja.

Jelenleg nincs semmiféle korlátozás, amely az események szervezését, megtartását érintené, bízunk benne, hogy ez így is marad. A polgármester emlékeztetett: az elmúlt két esztendő után minden bizonnyal jobban fogjuk értékelni a közösségi élményeket.

Pálfi Kinga alpolgármester kiemelte, hogy az Udvarhely Napok idei kiadása a partnerségekről és a szinergiákról is fog szólni. A város kulturális stratégiájával összhangban az alintézményekkel együtt cél a tudás, a tapasztalat és a különböző nézőpontok , elképzelések összekapcsolása is.

Idén a városi park és a minifocipálya mellett a sportcsarnok, a Bethlen-negyedi park, a József Attila utca egy része, a Haáz Rezső Múzeum udvara, a városháza udvara és a Harghita Business Center is helyszíne lesz több városnapi eseménynek. Cél volt továbbá biztos ponttá tenni a városnapok időpontját, hogy ne maradjon egy mozgó esemény. Szakemberekkel konzultálva és javaslatukat megfogadva lesz ezentúl a június 26. a székelyudvarhelyi városnapok időpontja. A 389 évvel ezelőtti történések azt üzenik a mának, hogy közösen sokkal többre vagyunk képesek. Hangsúlyos szerepet kapnak a folk programok, lehetőséget kívánunk biztosítani a helyi zenekaroknak is fellépni, illetve újdonság lesz a HBC gazdasági konferenciája és a Haáz Rezső Múzeum által szervezett helytörténeti szakmai konferencia is.

Ettől az évtől kezdődően a Művelődési Ház a városnapok főszervezője. Az intézmény vezetője ismertette a fő fellépőket, hangsúlyozva, hogy a fő szempont a program összeállításakor az volt, hogy minden korosztály találja meg a kedvére való programot. Az Udvarhely Napok nyitónapján Geszti Péter és a Honeybeast fog koncertezni a városi parkban, pénteken Hobo és zenekara, szombaton a Kaukázus és az Anima Sound System lép fel. Vasárnap két nagyszabású produkciót kínál a városnapi program: a sportcsarnokban az ExperiDance a Gyöngyhajú lány balladája – A musicalek alfája és omegája című musicalt, a minifocipálya színpadán pedig a Székelyföldi Filharmónia filmzenéket és mai slágereket fog játszani.

A városháza udvarán többek között Luiza Zan, a régizenét játszó Codex együttes és a világhírű Arcadia vonósnégyes fog fellépni. Udvarhelyről elszármazott zenészeket is láthatunk a városnapi színpadon: itt lesz Cári Tibor, de hallhatjuk Beke István Ferenc gitárművészt is. A Bethlen-negyedi parkban filmvetítések és nótaestek lesznek, a József Attila utcai színpadon a helyi zenekarok lépnek fel.

Orendi István, az Udvarhely Néptáncműhely vezetője, a népzenei és néptáncos programok felelőse elmondta: kétszer láthatja a közönség a Néptáncműhely előadását, emellett pedig gyerekfoglalkozások, valamint pénteken és szombaton este hajnalig tartó táncház is lesz.

A Haáz Rezső Múzeum helytörténeti konferenciájára meghívta a város a testvértelepüléseket is, idén pedig a Múzeumok Éjszakája is erre a hétvégére esik. A HBC gazdasági konferenciája szintén ebben az idpszakban zajlik majd, amelynek témája az eladás. Szakács-Paál István elmondta, hogy Székelyudvarhely kereskedő város ugyan, de úgy gondolják, hogy lehet fejlődni ezen a területen is.

A brand, a marketing, a kapcsolatépítés lesznek a központi témák, olyan neves szakemberek fognak előadni, mint Geszti Péter, Sipos Zoltán, dr. Seer László.

 

 

Frissítés dátuma:
2022.04.20.

Következő:
Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette