Helyi hivatalos közlöny

Négyéves konduktori alapképzést indít a – Székelyudvarhelyen már évek óta segítséget nyújtó –budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Kara. Az intézet képviselői nyílt napokon, illetve sajtótájékoztatón ismertették a konduktív pedagógiai módszer elsajátításán alapuló képzés részleteit a polgármesteri hivatalban.

A központi idegrendszeri sérüléssel, illetve károsodással élő személyek életminőségének javításán dolgozik városunkban évek óta a Pető intézet, és most egy négyéves képzést jöttek ismertetni a szakemberek – hangsúlyozta Pálfi Kinga alpolgármester a sajtótájékoztatón.

Dr. Földesi Renáta, a Pető András Kar Konduktív Pedagógiai Intézetének igazgatója is a célirányos tanulási vezérlés, a konduktív alapszak szükségességét hangsúlyozta ahhoz, hogy ezeket a segítségre szoruló személyeket valóban „az önellátás, az önképviselés és az emberként való élés útjára” lehessen állítani.

A kar oktatási dékánhelyettese, dr. Matos László hangsúlyozta, fontos számukra, hogy ne csak Magyarország határain belül neveljék ki a konduktorokat, hiszen a számtalan képzési helyszíneikhez jelenleg a budapesti szakembereket kell kiküldeniük. „42 országban tevékenykedünk, fontos számunkra, hogy a Magyarország határain túli helyszíneken a helyiek tudják átvenni a munkát, és hatékonyan fejthessék ki a tevékenységüket” – erősítette meg Csuka Pál is, a Kiemelt Nemzetközi és Nemzeti Szolgáltatások Központjának igazgatója.

Nagy szükség van a konduktorokra, hiszen a székelyudvarhelyi Baptista Imaházban zajló fejlesztéseken mindig túljelentkezés van, 18–25 gyerekből álló csoportokkal működnek, Kárpát-medence szerte pedig 2225-re tehető ez a szám.

A központi idegrendszeri sérülés következtében mozgáskoordinációs zavarral küszködő gyermek és felnőtt konduktív fejlesztésével foglalkozó szakember-képzés 8 félévből, azaz négy évből áll. A felvételhez érettségi bizonyítvány, valamint ének-zenei, fizikai és beszédalkalmassági vizsga szükséges, érdeklődni, jelentkezni a 0724-266020-as telefonszámon lehet.

Frissítés dátuma:
2022.03.17.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette