Helyi hivatalos közlöny

Szinte napra pontosan egy éve indult az a Gyulafehérvári Caritas – Szociális Gondozás, valamint Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala partnerségében az a Norvég Alapokból finanszírozott pályázat, amelynek célja hogy szociális, medikális , szocio-edukációs és foglalkoztatási tevékenységek segítségével támogassa az alacsonyabb jövedelmű családok gyermekeit, hogy iskolában maradhassanak, a szakképesítés nélküli felnőtteket, hogy kompetenciaigazolást szerezhessenek és annak segítségével munkába állhassanak.

A „Mindenki mindenkiért – Integrált szolgáltatások a székelyudvarhelyi hátrányos helyzetű közösségek felzárkóztatásáért” címet viselő projekt révén megújult egykori Budvár Szociális Központ mai bemutató sajtótájékoztatóján Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas ágazati igazgatója elmondta: az elmúlt egy évben sikerült a tervek szerint felújítani a Budvár-negyedi központot. A következő időszak feladata élettel, programokkal és tartalommal megtölteni azt. A Caritas küldetése, hogy a szervezet jelen legyen a mélyszegénységben élő emberek életében.

A Gyulafehérvári Caritas és Székelyudvarhely együttműködése régre nyúlik vissza. Ludescher hangsúlyozta: Székelyudvarhely egy szociálisan érzékeny város. A korábbi programok oktatási és nevelési része mellett a mostani programnak erőteljes egészségügyi komponense is van.

Családorvosi rendelő, mosoda, korai nevelés és kompetencia felmérés is szerepel a központ tevékenységeiben a pályázatnak köszönhetően.

Pálfi Kinga alpolgármester a központ, a város szociális igazgatóságának és a Caritas munkatársainak történeteinek közös elemét, a hivatástudatot emelte ki. Az itt dolgozó személyek a periférián élők, a hártányos helyzetűek életének javítását tűzték ki célul.

Ez most ebben az együttműködésben is tetten érhető: mindenkinek a munkája – a Caritasé hangsúlyosan – hozzájárult a projekt megvalósulásához. A következő időszak feladata pedig tartalommal feltölteni a megújult központot.

Bodó Csilla szociálpedagógus, a Mindenki Mindenkiért integrált projekt szakmai csapatának koordinátora, a Ficánka és a Kipi-Kopi napköziotthonok óvónői az oktatási pillért mutatták be részletesen. Az óvodai programok célja a szociális kompetenciák fejlesztése, az iskolai beilleszkedés segítése. Iskoláskorban elsősorban az iskolaelhagyás elleni tevékenységek dominálnak, mint a zseton-program: jutalmazással támogatják a rendszeres iskolalátogatást.

A felnőtteket érintő programok is vannak: elindult a kompetencia igazolások megszerzését célzó program, amelynek célja akkreditált diplomát adni , így segítve a munkaerőpiacon való elhelyezkedést. Emellett elindult a mosodai szolgáltatás is.

A központban két mosógép és két szárítógép áll a közösség rendelkezésére. A mosodai szolgáltatás működtetéséhez pedig egy helyi lakost is alkalmazott a szociális központ.

Bodó hangsúlyozta: ezek a szolgáltatások minőségbeli változást hoznak a célcsoportok életébe.

A projekt felelőse és az Udvarhelyszéki Caritas régiós koordinátora, Vass Orsolya emlékeztetett: a mai esemény a teljes projekt félidejét jelöli. A következő egy évben a megújult központban a korai fejlesztés (idén márciustól), a felszerelt orvosi rendelő – itt várhatóan állandó családorvosi szolgálat is elindul –, egy átfogó egészségügyi felmérés fog elkezdődni. A projektből egészségügyi probléma esetén a kivizsgálások idejére időszakos egészségügyi biztosítást is tud kötni a központ az érintetteknek. A következő időszakban több kulturális programot is szerveznek majd.

Frissítés dátuma:
2022.02.22.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette