Helyi hivatalos közlöny

Az egy évvel ezelőtt meghirdetett, és idén januárban kezdődött zene évének végéhez közeledve, ma délelőtt a városháza Szent István termében tartottunk sajtótájékoztatót a város kulturális alintézményeinek vezetőivel közösen.

Három fontos téma köré szerveződött az esemény: az energiaárak okozta átszervezésekről, az ezek miatt tervezett intézkedésekről, a zene évének tartalmi számadásáról valamint az immár harmadik alkalommal meghirdetendő újabb tematikus évről tájékoztattuk a sajtó képviselőit.

Az esemény elején elhangzott, hogy a rendkívül tartalma tematikus évet sajnos beárnyékolják az elszaladt energiaárak okozta gondok: az elmúlt időszakban a kulturális intézmények a fenntartóval közösen hozták meg azokat a döntéseket, amelyek a következő időszakban a költségek racionalizálása érdekében jellemezni fogják azok működését.

„A városvezetés több odafigyeléssel és energiatakarékossági intézkedések sorával lépett fel az elmúlt időszakban (pl. az ünnepi díszkivilágítás, épületek díszkivilágítása, épületfűtések stb.), de felkértük az alintézményeinket is, hogy igyekezzenek minél jobban odafigyelni ezekre a problémákra, hisz ezek a költségek is a városkasszát terhelik. Annak szellemében, hogy a kulturális intézmények működésére fordított erőforrások többsége ne rezsiszámlák kifizetésére menjen, inkább fordítsuk azt a kulturális programokra, az intézmények vezetőivel a következő intézkedéseket hoztuk meg:

 • a Művelődési Ház épülete és a benne működő három intézmény december 24. és január 9. közt nem fogad látogatókat,
 • a Haáz Rezső Múzeum és a Városi Könyvtár nem fogad látogatókat,
 • az Udvarhely Néptáncműhely fenntartásában működő mozi, vagy D3 épülete a január–március időszakban nem fog üzemelni” – mondta Ölvedi Zsolt alpolgármester.

A zene éve összegzésének elején elhangzott: a városháza rendezvényei, helyi pályázati kiírása, valamint a kulturális alintézmények éves programja hangsúlyosan követték a tematikát.

A város kulturális intézményei, valamint a városháza által szervezett zenei programok összefoglalója:

 • Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár:
  • Nyitott Könyvek Éjszakája – számos zenei fellépő a színpadon: Székelyföldi Filharmónia, Piaf et Ágnes – élet, szerelem, gyűlölet, halál Edit Piaf dalain keresztül, Gajai Ágnes előadásában,
  • Könyvünnep: az irodalmi kávézóban – ellentétben az elmúlt év gyakorlatával – folyamatosan élő dzsessz szólt,
  • Különleges hangszerek kiállítása a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány Heuréka programjának segítségével – eddig mintegy 1500 látogatója volt.

 • Udvarhely Néptáncműhely:
  • a megszokott programok mellett kilenc koncert mintegy 3100 nézővel.
 • Tomcsa Sándor Színház:
  • a zene évében a szokásosnál több kísérőkoncert szerepelt a színház programjában: dráMA fesztivál, Bábszínházi Világnap, összesen négy koncert volt ebben az évben,
  • két zenés előadást terveztek be: Operett (ami nem operett műfaj, csak a címe az), illetve a Bábműhely Petőfi szelfi című produkcióját.

 • Haáz Rezső Múzeum:
  • vizualitás és zene találkozása a székelyudvarhelyi Képtárban a Találkozások című tárlaton,
  • Síppal, dobbal, didzseriduval… Népek hangszerei a Néprajzi Múzeumból tárlata,
  • múzeumpedagógiai foglalkozások iskolás gyermekek számára a zenével kapcsolatban,
  • koncertek a Múzeumok Éjszakáján.

 • Művelődési Ház:
  • a Művelődési Ház a Zene éve Székelyudvarhelyen 2022 programsorozat egyik fő lebonyolítójaként az elmúlt évben szinte hetente szervezett valamilyen zenei eseményt, koncertet. A programok összeállításakor a zenei sokszínűség volt a fő szempont, illetve, hogy minél több zenei stílus képviselve legyen, ezáltal is minél szélesebb közönséget szólítva meg,
  • a közös éneklés élménye, valamint a gyermekek számára szervezett tematikus népdaloktatás a Székely Dalegylettel március 15-én és október 6-án is szerepelt a programban,
  • a Művelődési Ház égisze alatt működő Székelyföldi Filharmónia 15. évada is különleges: a Sárik Péter Trióval tartott közös Beethoven-koncertet az Európa Napon, a gyermeknapot megelőző vasárnap volt az első szabadtéri koncertjük, míg az Udvarhely Napok zárókoncertjén filmzene- és Avicii válogatást adtak elő klasszikus hangszerekkel, az év során továbbá több nevelő hangversenyük volt, amelyeket iskolásoknak hirdettek meg, múlt vasárnap pedig Orbán György zeneszerző 75 éves születésnapjának alkalmából adventi misével egybekötött vokál-szimfonikus hangversenyt tartottak a Marosvásárhelyi Filharmónia kórusával közösen a zetelaki plébániatemplomban, két heti rendszerességgel megtartott kamarazenei estjeinken olyan neves művészek léptek fel, mint a Budapesti Fesztivál Zenekar vonósnégyese, vagy a brassói filharmónia vokalistái Anda Pop vezetésével, szintén vendégeink voltak a Stoica testvérek és repertoáron volt a egy musical slágerekből összeállított előadás is,
  • a Művelődési Háznál az éves programban ugyanakkor figyeltek a különböző művészeti ágazatok közötti szinergiákra: januárban rendhagyó előadásra került sor Juhász Annáékkal, éppen ma pedig szintén ők mutatták be a Nemes Nagy Ágnes költő születésének századik évfordulója apropóján rendezett Nem akarok koncertszínházi előadást, de volt a Pilinszky életműre írt elektronikus zenére komponált koncert, illetve Csoóri Sándor verseiből is volt megzenésített előadás, a magyar költészet napján az Evilági zenekar tartott koncertet kortárs költők megzenésített verseiből, illetve szintén idén felléptek a Blahaluisiana, az Ivan and the Parazol és a Mary Popkids előadói is, akik szintén kortárs költők írásait zenésítették meg, volt egyéni előadói estje Lovasi Andrásnak, koncertezett a Kiscsillag, az 4Street is, szeptemberben pedig nyárzáró koncertet tartottak az udvarhelyieknek, akkor a sepsiszentgyörgyi Mano and Gregor valamint a magyarországi Mörk lépett fel.
  • az Udvarhely Napok négy napján hat helyszínen – ez eddigi kiadások legtöbb helyszínén zajlott az esemény – lehetett valamilyen zenei stílusban koncertet hallgatni: az idei Udvarhely Napok volt a legtöbb előadót, legsokszínűbb zenei stílust és a legnagyobb költségvetésű produkciókat felvonultató kiadás, teret adva az Udvarhelyről induló nemzetközi hírnévnek örvendő zenészeknek, a most induló iskolai bandáknak, s olyan nem mindennapi produkciót is meg lehetett nézni, mint például a Gyöngyhajúlány balladája (Geszti Péter és zenekara, HOBO, a Honeybeast, DJ-buli a strandon, a Kaukázus stb.)
  • a jubiláló házasok köszöntésén Illényi Katica, a Szent István-napon pedig Palya Bea koncertezett Székelyudvarhelyen.

 • A városháza szervezésében októberben Banai Szilárd világhírű dobos és barátai léptek fel, bekerült az éves programba a Székely Himnusz Napja.
 • A helyi pályázatok kulturális tengelyének kiírására is elsősorban zenével kapcsolatos pályázatokat vártunk:
  • 36 pályázatból 14 kapcsolódott a zene évéhez,

  • a 200.000 lejes keretösszeg fele zenei tematikájú programokat támogatott: Harmonia Cordis gitárfesztivál, Székelyudvarhelyi Kamarazene Fesztivál, Legato Egyesület programjai stb.

2023 a játék éve lesz – szeretnénk, hogy egy designer megragadja olyanképpen a soron következő tematikus esztendőt, hogy az egy számos felületen jól működő logóban csúcsosodjon. A tematika apropóját az adja, hogy jövőre lesz 25 éves a Tomcsa Sándor Színház és az Udvarhely Néptáncműhely, 15. évadát játssza a Székelyföldi Filharmónia és jubilálni fognak a város kórusai is: 155 éves lesz a Székely Dalegylet, 95 éves lesz a Balázs Ferenc Vegyeskar és 30 éves lesz az Alla Breve Vegyeskar. De nincsen játék társ nélkül: a közösség részéről nyitottságra, hangsúlyos jelenlétre számítunk.

Az év előkészítése már elkezdődött: a kulturális alintézmények vezetőivel már elkezdődött a tervezés, a következő napokban több civil szervezet képviselőjét hívtuk közös gondolkodásra, tervezésre.

 

Frissítés dátuma:
2022.12.13.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette