Helyi hivatalos közlöny

Ma reggel tartotta a székelyudvarhelyi önkormányzat az e havi rendes tanácsülést. A beterjesztett napirenden összesen 24 napirendi pont szerepelt, amelyeket a különfélékkel egészített ki a testület.

Az augusztusi rendes és a szeptemberi rendkívüli tanácsülések szerkesztett jegyzőkönyveinek elfogadását követően a város költségvetését igazította ki a testület több tétellel. Így a Nardini Napköziotthon az áfa visszaosztásából kapott 15000 lejt, a Tomcsa Sándor Színház a jegyek eladásából 20000 lej jövedelmet valósított meg, az Udvarhely Táncműhely 27000 lej vissza nem térítendő támogatást szerzett, illetve a kórház kapott 1000 lej értékű támogatást. A Harghita Business Center számára jóváhagyta a testület egy állami támogatás elfogadását, amely révén az inkubátorház 55632 lej értékű támogatásban részesült.

Hosszas vita és több módosítási javaslattal a testület elfogadta a 2020-ra vonatkozó helyi adók és illetékek listáját. Nagyobb változások nem történtek: a fizikai személyek ingatlanadóját igazította a tervezet az inflációhoz. Az egyik módosító javaslat a jogi személyek épületadóját csökkenti 0,1 %-kal, míg a másik azon magánszemélyek ingatlanadóját is csökkenti, akik kereskedelmi jellegű ingatlannal rendelkeznek. Az Udvarhelyi Kis- és Középvállalkozók Szövetsége üdvözölte a testület vállalkozóbarát döntéseit.

Csökkennek továbbá a jövő évi strandbelépők árai, valamint a gyermekek és a nyugdíjasok korcsolyapálya jegyei is.

Az önkormányzati képviselők jóváhagyták a Haáz Rezső Múzeum különféle szolgáltatásaiért fizetendő díjszabást, amelynek köszönhetően az intézmény plusz jövedelemhez jut.

A mai ülésen fogadta el a testület a hótalanítási közszolgáltatás megszervezési és lebonyolítási szabályzatát. Ezt a szolgáltatást az idei szezonban az RDE Harghita Kft. fogja végezni.

Szintén pozitívan véleményezte a testület a város területén történő kutyatartást és sétáltatást, valamint a városi park használatát szabályozó tervezetet, amely az említett területek büntetési és bírságolási értékeit tartalmazza. Ezek értéke általánosan 50 és 300 lej között változnak.

A város a Caritasszal közösen egy, az Európai Gazdasági Térség és a Norvég Alap által kiírt, a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését célzó programhoz kíván csatlakozni. Ehhez kérte a tervezet a testület elvi beleegyezését. Több terület megvásárlásával kapcsolatos előrelépést is támogatott a képviselőtestület. Így a Szentimre környékén megvásárolt területen például jövő év tavaszán már el is kezdődik az erdősítés. A faültetésre környezetkárosító tevékenységet folytató cégek is jelentkezhetnek, de nyitott diákcsoportok, iskolák, magánszemélyek számára is a program, amelyre 2020. február 28-ig lehet jelentkezni a városháza mezőgazdasági irodájában. A mai ülésen továbbá elfogadták a város határában működö trágyatelep működési szabályzatát is. A létesítményt a szomszédos falvak gazdái is használhatják, így megfelelve az előírásoknak.

A 79%-ban a város pénzén, a Szászok táborában kiépített villanyhálózat használati jogát átadta a város a szolgáltatónak, így az ott lakók ingatlanjait csatlakoztatni lehet a hálózathoz. Több bérleti díj esetében árkorrekciót szavaztak meg.

Elfogadták továbbá a jövő évi rendezvények listáját is.

Frissítés dátuma:
2019.11.28.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette