Monitorul Oficial Local
  • Simptome ale bolii: vomă, tuse, lipsa poftei de mâncare, imposibilitatea animalului de a sta în picioare, respiraţie îngreunată, febră mare, apatie, diaree, pete roşii albăstrui pe piele, în special în zona urechilor şi a râtului.
  • Posibilitate de contaminare: contact direct al porcilor sănătoşi cu cei bolnavi, hrănirea porcilor cu resturi alimentare contaminate, contactul cu oamenii care poartă haine sau încălţăminte contaminate, contact cu materiale contaminate sau cadavre animale, circulaţia porcilor, a produselor din porci, fără control sanitar veterinar.
  • Moartea survine în 10 zile de la infestare. Atenţie: dacă observaţi simptome la porcul deţinut, dacă aţi văzut cadavre de animal, ANUNŢAŢI în 24 de ore medicul veterinar!!!
  • Protejarea gospodăriei: esenţială comportamentul responsabil al deţinătorului gospodăriei de porci, precum şi respectarea următoarelor reguli: ţinem închise animalele în gospodărie, schimbăm hainele şi încălţămintea după fiecare ieşire din gospodărie, nu hrănim porcii cu resturi alimentare, nu hrănim porcii cu furaje de origine necunoscută, nu lăsăm porcii din alte gospodării să intre în contact cu porcii din gospodăria noastră, porcii din gospodărie să nu intre în contact cu porcii mistreţi, câini de vânătoare, nu aruncăm resturi de carcasă de porc pe câmp sau în gospodărie.
  • NU EXISTĂ vaccin pentru acest virus, singura modalitate de combatere constă în omorârea animalelor în prezenţa autorităților și a medicului veterinar.
  • Este important, ca animalele să fie înregistrate la medicul veterinar, Neînregistrarea animalelor la medicul veterinar, atrage după sine pierderea obţinerii despăgubirii de la Stat, confiscarea acestora şi sancţionarea deţinătorului.
  • NU consumaţi carnea de la animalul contaminat.
  • Atenţie: Oricine contribuie, în orice mod la răspândirea virusului, poate fi tras la răspundere prin procedură penală.

Data actualizării:
05.11.2019.

Megjelenítés
112 Urgență

Odorheiu Secuiesc

Contactele de urgență

Site-ul a fost proiectat și dezvoltat de minic