+40 266 310 423

(Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság)

Székelyudvarhely a vírus ellen!

30175 igazolt fertőzött

22284 gyógyult

1817 elhunyt

0 karanténban

0 otthoni elkülönítésben

796484 mintavétel

357 igazolt eset Hargita megyében

30175 fertőzött / 22284 gyógyult / 1817 elhunyt / 0 karanténban / 0 elkülönítésben / 796484 mintavétel

Országos statisztika • Adatfrissítés: 2020.07.08. 13:05

Már Hargita megye határánál van a sertéspestis terjedése miatt kialakított megfigyelési zóna, ezért fontosnak tartjuk néhány tudnivaló ismertetését:

  • TÜNETEK: hányás, köhögés, étvágytalanság, az állat nem tud megállni a lábán, nehéz lélegzés, nagy láz, apátia, hasmenés, kékes-piros foltok jelennek meg az állat füle körül, végtagjain.

 

  • TERJEDÉSI MÓDJA: fertőzött élő sertések által, az azokból előállított, a vírust tartalmazó termékek mozgása révén, ugyanakkor a vaddisznók mozgása révén, fertőzött élelmiszermaradékok etetése esetén, érintkezés olyan személyekkel, akiknek a ruháján rajta van a vírus, elhullott állatokkal, vagy más fertőződött anyagokkal történő érintkezés által.
  • A fertőzéstől számított 10 napon belül az állat elpusztul. Ha a fertőzés tüneteit észlelik, ha elhullott sertést látnak, 24 órán belül értesíteni kell a körzeti állatorvost!

 

  • MEGFÉKEZÉSI LEHETŐSÉG: állattartó gazdák jogkövető, felelős magatartása, valamint az alábbiak betartása: tartsuk bezárva ketrecbe az állatot, cseréljünk minden alkalommal ruhát miután bementünk és kijöttünk a sertésketrecből, ne etessük ételmaradékkal vagy olyan táplálékkal, amelynek a származását nem ismerjük, ne érintkezzenek más gazdaságból származó sertésekkel, vadászkutyákkal, vaddisznókkal, ne szórjunk szét sertésmaradékot a mezőn, de a saját háztartásunkban se.
  • Nincs gyógyszere, egyetlen módszer a fertőzés továbbterjedésének a megállítására az állatok leölése a hatóságok és az állatorvos jelenlétében és a tetemek elszállítása, megsemmisítése.

 

  • FONTOS: a sertések LEGYENEK BEJELENTVE a körzeti állatorvosnál és fülszámozva! Probléma esetén az állam csak ezen kötelezettség betartásával fog adni kártérítést. A be nem jelentett állatot elkobozzák, és a gazdát megbírságolják.
  • NE fogyasszanak megfertőzött állattól származó húst.
  • Figyelem: bárki hozzájárul valamilyen módon a betegség terjesztéséhez, törvényes eljárás indulhat ellen.

Frissítés dátuma:
2019.11.05

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette