Helyi hivatalos közlöny

A koronavírus-járványra való tekintettel ma egy online platformon keresztül tájékoztattuk a sajtó képviselőit azokról a lépésekről, amelyek az elmúlt időszakban történtek Székelyudvarhelyen a kórház szakszerű felszerelését, a város megfelelő fertőtlenítését, illetve a városháza szolgáltatásainak fenntartását illetően.

Az eseményen Gálfi Árpád polgármester és Jakab Attila városmenedzser, az elmúlt időszakban megalakult válságkezelő munkacsoport vezetője tájékoztatta részletesen a sajtó képviselőit.

A kínai, valamint az észak-olaszországi eseményeket látva, az orvosok állásfoglalásait olvasva, nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy a védekezés leghatásosabb fegyvere a megelőzés. Az is egyértelmű volt számunkra, hogy a megelőzés sikerének kulcsa a gyors és határozott intézkedés és a lakosság tájékoztatása a megfelelő távolságtartás betartása érdekében.

A fenti helyzetet felismerve a polgármester úr létrehozta a válságkezelő munkacsoportot, amelyben a városháza munkatársai mellett külső, önkéntes szakértőket is bevontunk a munkába. Ezért sikerült sok esetben hamarabb lépnünk, mint a környezetünk, vagy az országos hatóságok.

A Válságkezelő munkacsoport az elmúlt időszakban négy kiemelt területen tevékenykedett:

EGÉSZSÉGÜGY

A fő feladatunk az egészségügyi intézmények tevékenységének összehangolása volt (a kórház, az iskolaorvosi hálózat, a család- és fogorvosok, egészségügyi önkéntesek, orvostanhallgatók, asszisztensképzős diákok, a lelkisegély-szolgálat az egészségügyisek számára), valamint az egészségügyi rendszer (Városi Kórház) felkészülésének támogatása a járvány idejére.

A Városi Kórház felkészülésének két kiemelt feladata volt:

 1. a sikeres védekezéshez szükséges eszközök beszerzése, (laborgép a teszteléshez, lélegeztetőgépek, monitorok, vérgáz analizátorok, mobil röntgengép stb.),
 2. védőfelszerelések, fertőtlenítő szerek beszerzése (a kórháztól kapott anyagszükségleti lista alapján).

A kórháznak rendelkezésére állnak a szükséges anyagi források, mind a gépek, mind pedig a védőfelszerelések beszerzésére, csak a hagyományos csatornákon nehezen lehet most beszerezni azokat. Az egyes berendezések elérhetősége rendkívül korlátozott az egész világban, a hatalmas igény és a járvány miatt leálló termelés miatt.

A szükséglet felmérése és a stratégiai prioritás megállapítása után, a felajánlott magán támogatásokat is becsatornázva, egy összehangolt gyors beszerzési akciót indítottunk el, aminek eredményeként 3 lélegeztetőgép és egy vérgáz analizátor a kórházba érkezett. Ezt megelőzően a keresztúri székhelyű AVICOOPEX KFT. már átadott egy lélegeztetőgépet, illetve a mai napon elindult a PCR laborgép beüzemelése a városi kórház laborjában. Ennek elindulása teszi lehetővé, hogy Székelyudvarhelyen is elinduljon a tesztek kiértékelése, és a lehető leggyorsabban megtudják az orvosok, hogy a páciensek fertőzöttek-e vagy sem.

A gépek és nagyértékű eszközök beszerzése a Szent Pio Egyesületen keresztül történt: Bartók Sándor, Pál Dénes magányszemélyek, a Maxoll KFT, ING Service KFT, Viaduct KFT, Sazy KFT, Eurato RT, Farmocom KFT. (Csipkebogyó gyógyszertár) vállalkozások járultak hozzá az anyagi alap megteremtéséhez. A Rotary Club két lélegeztetőgépet rendelt, amelyeket április végére ígértek. A kórház is rendelt még négy lélegeztető gépet, amelyek várhatóan májusra érkeznek meg.

Mindezek mellett, a MAXOLL KFT és az ING Service még betegfigyelő monitorokat vásárolt, amelyeket át is adtak a kórháznak.

Kisebb értékű, de szintén nagyon fontos eszközök és védőfelszerelések:

Ezek beszerzéséhez az UKKSZ és számos vállalkozás járult hozzá. A Rotary Club tízezer euró értékben támogatta védőfelszereléssel az orvosokat, mintegy 860 overall, 650 köpeny, 10 ezer kesztyű megvásárlását támogatva így. A polgármesteri hivatal pedig a saját katasztrófavédelmi alapjából további kétszáz overallt adott át a kórháznak.

A kisebb értékű eszközök, valamint a védőfelszerelések és tisztitószerek beszerzéséhez az SZKA keretében gyűlnek a támogatások. Továbbá a válságkezelő munkacsoport folyamatos készletmenedzsment rendszert üzemeltet, valamint rengeteg szervezési kérdésben támogatja a kórházat, beleértve a külföldi tapasztalatok összegyűjtését (best practice), hogy próbáljuk megelőzni, elkerülni a járvány kontroll nélküli elharapózását.

VÁROSGAZDÁLKODÁS

Tevékenységét első naptól látni lehetett, hisz ezek közé tartozik az utak, közterek, játszóterek, piacok, köztéri elemek, padok, autóbuszállomások, lépcsőházak folyamatos fertőtlenítése. A karanténok működtetése.

Kevésbé látható, de kiemelten fontos feladat a folyamatos közműellátást ellenőrzése a krízis ideje alatt. Ide tartoznak: víz, áram, gáz, szemétszállítás, kommunikációs infrastruktúra, köztisztaság, távhő (pl. a váltások szétválasztása stb.).

 • kereskedelmi egységek ellenőrzése (94 üzlet)
 • játszóterek, sportpályák, piacok bezárása és fertőtlenítése (28, 8, 5)
 • a városi piac fenntartása az új szabályok szerint
 • utak, járdák mosása, buszmegállók fertőtlenítése (200 liter klór, 80 km utca/járda, 20 buszmegálló)
 • karantén-épületek működtetése (2)
 • vízcsap felszerelése a Budvár-negyedbe
 • lakószövetségek tájékoztatása és felügyelete (19)
 • adatbázis készítése az élelmiszergyártókról
 • taxisok tájékoztatása és ellenőrzése (95)
 • a közszolgáltatókkal való kapcsolatfelvétel a vészforgatókönyvekről
 • minden szolgáltató jelezte, hogy létezik saját vészforgatókönyvük
 • lépcsőházak fertőtlenítése és a kézfertőtlenítők felszerelése (446 lépcsőház)

KOMMUNIKÁCIÓ

Célja a valós idejű és hiteles kommunikáció fenntartásával a lakosság felkészítése az új helyzetre, egyúttal a pánikhelyzet elkerülése, ezáltal is csökkentve a vírus terjedését. Feladata a leggyorsabban hiteles információkat begyűjteni és eljuttatni a lakossághoz a krízis megelőzésével és kezelésével kapcsolatosan. Fontos feladata a válságkezelő munkacsoport tevékenységének átláthatóvá tétele, a polgármestri hivatal munkatársainak informálása.

 • a helyi és országos intézkedések kiközlése valós időben, a lakosság széleskörű tájékoztatása érdekében
 • #maradjotthon kampány: székelyudvarhelyi orvosok, civilek, sportolók, színészek rövid videóüzenetben buzdítanak az otthon maradásra: 8 videó készült, kb. 185 ezren kattintottak rá a videókra összesen.
 • hanganyagok készítése a rendőrautók számára
 • információs és figyelemfelkeltő plakátok kihelyezése az üzletekbe, piacokra, (mind a bezárt piacokra, mind a még működő nagy piacra, valamint a bezárt és körbekerített játszóterekre).
 • a polgármesteri hivatal Facebook- és weboldalán folyamatosan tájékoztató hírek jelennek meg minden, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésről.
 • a weboldalon 50 olyan hír jelent meg március 9. óta, amelyben tájékoztatjuk a lakosságot a járványügyi helyzet okozta mindennemű változásról. (85 ezer látogató)
 • a polgármesteri hivatal facebook oldalán keresztül ugyanezen időszakban 631714 elérést valósítottunk meg.
 • elkészült a polgármesteri hivatal, kimondottan a koronavírussal kapcsolatos híreket, rendelkezéseket, információkat összesítő oldala: udvarhely.ro/koronavirus

A látogató az oldalon a következő információkat kaphatja meg:

 • a Hargita Megyei Közegészségügyi Hivatal elérhetőségét, a polgármesteri hivatal kimondottan erre a célra létrehozott email címét: korona@udvarhely.ro, az aktuális országos adatokat.
 • a járványügyi híreket
 • családorvosi és fogorvosi ügyelet elérhetőségeket.
 • a közművek, lakószövetségek online elérhetőségeit, számlafizetési lehetőségeket
 • a hivatali online ügyintézéshez szükséges információkat
 • az országos rendelkezéseket
 • a vírus okozta tünetek leírását
 • kreatív karantén címen azokat a székelyudvarhelyi eseményeket, amelyeket az online térben tartanak.

Alfréd, a virtuális közhivatalnok szintén részt vesz a lakosság tájékoztatásában.

 • elkészült két oktató videó az online ügyintézés, online sorszám foglalással, valamint Alfréd működésével kapcsolatban
 • elkészült két tájékoztató videó a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban: mit tegyél, ha külföldről jöttél haza és a social distancing témákban (a videókat kb. 35 ezren nézték meg.)
 • kiegészítettük Alfréd menüjét, hogy a koronavírus-járványról is tudja tájékoztatni az embereket, valamint olyan kulcsszavakat tanítottunk meg neki, amelyek szintén a vírussal kapcsolatban tudnak eligazítani.
 • javítottuk a hivatali ügyintézéssel kapcsolatos válaszait, hogy minden esetben a járványügyi helyzetre hívja fel a figyelmet és ne hívja az egyes irodákba a kérdezőt.

Városházi Hírlap és tájékoztató szórólap: a rendkívüli helyzetre való tekintettel közel 13 ezer példányban tájékoztató szórólapot és rendkívüli lapszámot adtunk ki a fontosabb rendelkezésekkel és információkkal.

Push-üzenetek küldése az UdvarhelyMa applikáción keresztül a fontos rendelkezésekről.

Fontosnak tartottuk, hogy a templomok bezárását követően az egyházközségeink vezetőit segítettük a közösségi oldalak használatában, hogy élőben közvetíthessék szertartásaikat.

A sajtó tájékoztatása, rádió-reklám, rádiós bejelentkezések

 • a magyar és román nyelvű sajtó rendszeres, hiteles tájékoztatása
 • Zörgő Noémi hetente bejelentkezik a két helyi rádióba, hogy tájékoztassa a hallgatókat az aktuális kérdésekről.
 • elkészült három rádiós szpot szöveg, amelyek a héttől kerülnek adásba: a szövegek az online ügyintézésről, az orvosi ügyeletről és a helyes védekezésről tájékoztatják a lakosságot.
 • tájékoztató levelek a vállalkozóknak az őket érintő új jogszabályokról: 7 levél ment ki az elmúlt időszakban

Belső kommunikáció, a válságkezelő munkacsoport tevékenységéről

Folyamatos best practice figyelése is.

A POLGÁRMESTERI HIVATAL MŰKÖDTETÉSE ÉS KOORDINÁCIÓJA

Célja Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának biztonságos működtetésének a megszervezése a krízis idejére.

 • a városháza átszervezése megtörtént a „home office” üzemmódba
 • irodaszolgálatosokkal és „home office” megoldásokkal a tevékenységeink többsége fenntartható hosszabb távon is a jelenleg érvényes minimális 30 %-os jelenlét mellett
 • online megoldásokkal sok feladat elvégezhető, ehhez készülnek az online űrlapok és tájékoztató videók lakosok részére (területigazolás a mezőgazdasági osztályos, beltelek besorolás, házszámigazolás, autóbehajtás kérés stb.)
 • az anyakönyvi hivatal fenntartása biztosított, ott is átállunk az elektronikus adatbegyűjtésre (halotti bizonyítvány kiállításához szükséges dokumentumok beküldése)
 • a 65 év feletti, ellátást igénylő idősek listája folyamatosan bővül, az adatok eljutnak az Ispánsághoz és összekapcsoltuk a civil szféra által működtetett idősellátó-rendszerrel is.

Elmondható, hogy a polgármesteri hivatal technikailag felkészült a jelenlegi helyzet kezelésére. Az elmúlt években tett fejlesztések most mutatkoznak meg igazán. Már két önkormányzati ülés megvalósult a Microsoft Teams segítségével. Minden hivatali akta elérhető a felhőből, így munkatársaink otthonról is el tudják érni ezeket.

Az elektronikus ügyintézést is több mint egy éve elkezdtük felépíteni, így számos űrlap kitölthető, működik az elektronikus adó és illeték fizetés, és adóigazolások kérhetőek.  Így annak ellenére, hogy minimális a személyes ügyfélfogadás lehetősége, elmondható, hogy a hivatali szolgáltatások többsége elérhető. Ami nem megvalósítható, arra készítünk oktató videókat!

Összefoglalásként: ez elmúlt napokban minden munkatársunk, önkéntes szakértőnk a lehető legnagyobb energiával és profizmussal végezte a feladatát a városunk és annak lakóssága érdekében. Ezt ez úton is köszönjük mindenkinek!

A válságkezelő munkacsoport mindaddig tevékenykedni fog, amíg a jelenlegi krízishelyzet fennáll, ugyanakkor a polgármesteri hivatal hagyományos tevékenységei tovább folytatódnak, amelyekről a következő napokban is számos beszámolót várhatnak.

 

Frissítés dátuma:
2020.04.02.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette