Helyi hivatalos közlöny

Székelyudvarhely Megyei Jogú Város nevében Gálfi Árpád polgármester kezdeményezte városunk és az Udvarhely harminc kilométeres körzetében lévő települések közös társulásba való tömörülését.

Ma délelőtt az érintett települések polgármesterei (Farkaslaka, Boldogfalva, Bögöz, Homoródszentmárton, Zetelaka, Fenyéd, Máréfalva stb.), Bíró Barna Botond megyei tanács alelnök, Pálfi Kinga, Székelyudvarhely alpolgármestere, Venczel Attila főjegyző, Berszán Rozália jogász, Szabó Sámuel beruházási és fejlesztési igazgató vett részt a társulás megalakulása érdekében szervezett második munkaülésen, a városháza Szent István termében.

A térségi társulás elsődleges célja olyan közös fejlesztési pontok beazonosítása, amelyek közös pályázás révén mind a város, mind a környező települések fejlődéséhez járulnak hozzá.

A munkaülés végén az úgynevezett ADI, vagyis a fejlesztési társulás tagjai (városunk mellett 16 település, köztük Székelykeresztúr és Szentegyháza is) egy együttműködési szándéknyilatkozat aláírásával erősítették meg a közös vállalást.

Ezt követően a városháza Orbán Balázs termében tartottak közös sajtótájékoztatót. Itt Gálfi Árpád polgármester azt hangsúlyozta, hogy ez a folyamat egy igen fontos hiányosságot pótol. A társulással a településenkénti pályázási lehetőségeket tudják hatékonyan kiegészíteni a közös, egy nagyobb térséget, vagy a teljes metropoliszövezetet érintő projektekre történő forráslehívások által. Itt az európai uniós 2021–2027 közötti pályázati ciklus kiírásai mellett az EU finanszírozása révén létrejövő Nemzeti Helyreállítási és Rugalmassági Alap is fontos beruházások, fejlesztések finanszírozója lehet a következő időszakban.

Bíró Barna Botond megyei tanács alelnök kiemelte, hogy ez az alap hat tengelyen fogja a finanszírozást biztosítani 30,4 milliárd eurós alapjából. Ezáltal a térségben olyan infrastrukturális fejlesztések válhatnak valóra, mint a bicikliutak kiépítése, a közszállítás fejlesztése. De a turizmus, az oktatási, az egészségügyi és szociális területen is lehetőség lesz a közös projektekre pályázni az alapból.

Székelyudvarhely alpolgármestere, Pálfi Kinga hangsúlyozta: „végre közös fejlesztési stratégiákban gondolkodunk.” Hozzátette: az idő hiánya miatt a cselekvési tervek összeállítása kell most a legfontosabb lépés legyen. Ennek érdekében a mai munkaülés résztvevői megegyeztek abban, hogy mindenki megfogalmazza a saját stratégiai elképzeléseit, amelyekkel megvalósíthatónak tartják a város és a vidék összekapcsolását, így ezekhez konkrét cselekvési terveket lehet rendelni.

Bálint Elemér Imre, Oroszhegy község polgármestere úgy látja, hogy megszületett a politikai akarat az együttműködésre, most a szakemberek munkája kell következzen a megvalósításban.

András Lehel, a székelyudvarhelyi Szabad Emberek Pártjának frakcióvezetője megjegyezte: az egyeztetések eredménye, hogy Udvarhelyszék határozott álláspontja jegyet váltani azokra a vonatokra, amelyek a következő időszakban érkeznek, és amelyekkel közösen, hatékonyan fejlődhet térségünk. Két példát is hozott, amelyek esetében Udvarhelyszék számára kiemelten fontos a források lehívása: a turizmus, illetve a közlekedési infrastruktúra fejlesztése.

Kiegészítésként Pál Dénes önkormányzati képviselő hozzátette: ez a hálózat megteremti a térség gazdasági szereplői számára a hatékony együttműködés lehetőségét is.

A következő időszakban a cselekvési tervek elkészítése, illetve a térségi társulás tényleges létrehozása a cél. Jelenleg a minisztérium asztalán van a névfoglalási kérvény.

Frissítés dátuma:
2021.03.18.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette