Helyi hivatalos közlöny

Szerdán, október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján Székelyudvarhelyen ismét fáklyás felvonulással kezdődik az ünnepi megemlékezés.

Délután 6 órakor a Stúdió mozi előtti téren idézzük meg a Corvin közi eseményeket. Ebben a Tamási Áron Gimnázium színjátszó diákjai, a Vitéz Lelkek színjátszó csapata fog aktívan részt venni. A forradalmi hangulat megteremtését követően az ünneplők közösen, fáklyákkal a kezükben vonulnak a Vár utcai emlékműhöz. Az itt felállított színpadon nézhetjük meg az idei ünnepi műsort, ahol szintén a Tamási Áron Gimnázium diákjainak kulturális műsora emeli a Szabadság Napjának hangulatát.

 

Az ünnepi beszédeket, valamint a koszorúzást követően 19 órára a Művelődési Ház előtti térre sétálunk, ahol az épület homlokzatára kivetített 3D-s fényfestést nézhetjük meg. A különleges, Székelyudvarhelyen eddig nem látott technikának köszönhetően, az épületen elevenednek  meg a budapesti események pillanatai. A zenei aláfestés és a páratlan animáció képezi az idei ünnep fénypontját, amelynek székelyudvarhelyi vonatkozása is lesz. ITT lehet megnézni, hogy mire is készülünk.

A vetítés után az ünnepi program záróakkordjaként a Nagyvárad Táncegyüttes Népek tengere című produkcióját tekintheti meg a székelyudvarhelyi közönség. A folklór előadás ajánlójában így fogalmaznak:

„Napjaink magyar néptáncmozgalmának kiemelkedő egyéniségeit látja vendégül a 2018-2019-es évadban a Nagyvárad Táncegyüttes. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes (egykori Honvéd Együttes) táncos-szólistája, a nagyváradi születésű Sánta Gergő rendezésében színre kerülő Népek tengere című folkelőadás létrehozásában olyan elismert alkotókkal dolgoznak majd együtt a nagyváradi művészek, mint Nyitrai Tamás a Magyar Állami Népi Együttes prímása, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, Appelshoffer János, Harangozó Gyula-díjas táncművész, a Magyar Táncművészeti Egyetem művésztanára, Rémi Tünde Harangozó Gyula-díjas szólótáncos, Sánta-Biró Anna, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tánckari tagja, illetve Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lili táncművész-koreográfusok, a Fölszállott a Páva című tehetségkutató nyertes előadói.” Az előadás ingyenes helyjegyeit a Művelődési Ház pénztárától lehet elvenni.

Az este folyamán a 3D-s fényfestést többször is meg lehet tekinteni. Az ismétlések időpontja: 20:00 és 21:00 óra.

Vasszékely-díj

Az ünnep előestéjén ismerhetjük meg az idei Vasszékely-díjjal kitüntetetteket. A díjátadó kedden, október 22-én 18 órakor kezdődik a városháza Szent István termében. Az eseményen közreműködik András Ildikó (ének) és Lokodi András (zongora). A belépés díjtalan.

 

Frissítés dátuma:
2019.10.21.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette