Helyi hivatalos közlöny

Hivatalosan is lezárult a Mihail Kogălniceanu utcai tömbház teljes felújítása. A 4A és 4B számú lépcsőházak felújítását és teljes körű hőszigetelését az Európai Unió által, vissza nem térítendő pályázati forrásokból finanszírozta a város.

A 2014–2020-as európai uniós pályázati ciklusban az első kiírási körben a központi régióban, amelynek hat megye a tagja (Fehér, Szeben, Brassó, Maros, Kovászna, Hargita), ez volt az egyetlen olyan tömbház, amelynek sikeres lett a pályázata. Ez volt az egyetlen tömbház, amely megfelelt a szigorú kiírásnak: korábban a lakók nem végeztek illegális hőszigetelést az épületen. Később újragondolták a kiírást, így további három tömbház pályázata is sikeres lett.

A jelenlegi pályázati rendszerben az Európai Unió adja a költségek 60%-át, a helyi önkormányzat a 15%-ot és a lakók a fennmaradó 25%-ot.

Gálfi Árpád polgármester a mai átadón kiemelte: a tömbházak magántulajdonban vannak, tehát a város csak akkor tud ezekben a felújítási munkálatokban részt vállalni, ha a városlakók, tömbháztulajdonosok mindezt jóváhagyják.

Mivel jelentős önrészt kell hozzátenniük a lakóknak ezeknél a pályázatoknál, azt tapasztaltuk, hogy nem szívesen csatlakoznak a programhoz. 2016-óta a beruházási osztályon van még néhány tömbház megvalósíthatósági tanulmánya, amelyek kis költségaktualizálást követően leadhatóak pályázatra. Ezért az idei évben újra megpróbáltuk bevonni az érintett tömbházak lakóit a pályázati programba, de sajnos ismét elutasították a lehetőséget.

A mai eseményen Lőrinc Árpád, a polgármesteri hivatal beruházási és fejlesztési igazgatóságának mérnöke elmondta, hogy a lakók önrésze 170.190 lej (ez az összeg csak a tető felújítására lett volna elegendő), a város része 244.858,42 lej, míg az uniós támogatás 299.956,64 lej volt. A több mint 715.000 lejes összköltségű teljeskörő hőszigetelésnél korszerű anyagokat használt a kivitelező: a falakra 10 cm-es kőzetgyapot, míg a tetőtérre 15 cm-es kőzetgyapott szigetelés került. Teljesen új tetőt kapott az épület, illetve minden elavult nyilászárót is kicseréltek. Megújultak a lépcsőházak bejáratai és a lakrészek teraszai is.

Magyari Dénes lakótársulási elnök a helyszínen elmondta: a lakók nagyon meg vannak elégedve a végeredménnyel. Az uniós pályázat nagy lehetőség a lakóknak, amelyet érdemes kihasználni. Kitűnő minőségben készült el a szigetelés.

Ezt erősítette meg a polgármester is, aki itt is megköszönte a kivitelező cég kiváló munkáját.

További három tömbház teljes hőszigetelési és felújítási munkálatai is elkezdődnek: a Mihai Eminescu utca 2A és 2B, az Építők 1–3., valamint a Függetlenség sugárút 10. szám alatt lévő tömbházak munkálatainak összértéke 3.147.118,16 lej.

 

 

Frissítés dátuma:
2020.09.16.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette